Bij aardgasloos wonen denken we vaak als eerste aan het vervangen van je cv-ketel door een andere verwarmingsbron. Maar… dat is pas de laatste stap in het hele traject. Dit stappenplan geeft je een beeld van de zes stappen die jij kunt zetten om van het gas af te gaan.

Stap 1: Check de isolatie van je woning

Check de isolatie van je dak, buitenmuren, de vloer van de begane grond (kruipruimte) en het glas in de ramen. Schrijf per onderwerp op hoe de situatie van jouw isolatie gesteld is. 

Maar hoe check je dat nu? Download de checklisten.

Checklist ramen Cheklist vloerenChecklist dakisolatieChecklist gevelisolatie

Stap 2: Aan de slag om de isolatie te verbeteren

Wat heb je minimaal nodig om naar een aardgas vrij huis te komen?

  • Gevelisolatie: spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie: (zeer) goede isolatie
  • Dakisolatie: (zeer) goede isolatie
  • Ramen woonruimtes: HR++ glas
  • Ramen Slaapkamers: HR++ glas

Gevelisolatie

 

 

 

 

 

 

 


Vloerisolatie
 

 

 

 

 

 

 

 

Zeer goede vloerisolatie heeft een isolatiewaarde van Rc 3,5 of meer. Let erop dat als je vloerverwarming gaat aanleggen, je rekening moet houden met een hoge isolatiewaarde van Rc5. Dit is nodig om het warmteverlies naar de kruipruimte te voorkomen.

Dakisolatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeer goede dakisolatie heeft een isolatiewaarde van Rc 4 of meer. Het is altijd goedkoper om dakisolatie aan te brengen in combinatie met een verbouwing zoals het aanbrengen van nieuwe dakbedekking of dakpannen, het verbouwen van de zolder of het plaatsen van een dakkapel.

Raamisolatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tripple glas is het beste. Maar dit past niet overal in. Zo kun je in bestaande kozijnen meestal HR++ glas plaatsen. Vaak is het zo dat triple glas wel in bestaande vaste kozijnen (die niet draaien) kunnen. En als je je kozijnen vervangt, let er dan op dat die geschikt zijn voor triple glas.

Wil je niet in één keer al het glas vervangen, begin dan in de woonruimtes en doe later de slaapkamers.

Stap 3: Verbeter de ventilatie

Goede ventilatie is belangrijk omdat het bijdraagt aan je gezondheid. In veel woningen is de ventilatie onvoldoende.

Natuurlijke ventilatie

Huizen die gebouwd zijn tot ongeveer 1980, maken gebruik van natuurlijke ventilatie. Dit gaat via raampjes en roosters (dus geen mechanische afvoer).

De ventilatie kun je verbeteren met een ventilatiesysteem die warmte terugwint. In de zomer kunnen dan de raampjes en roosters voor de frisse lucht zorgen. In de winter houd je deze dicht en schakel je het ventilatiesysteem in. Zo krijg je een goede ventilatie en het wooncomfort verbetert: er komt geen tocht uit de roosters of de raampjes.

Mechanische ventilatie 

Je kunt mechanische ventilatie automatisch laten werken. Sensoren zorgen ervoor dat de kwaliteit van de lucht op het juiste niveau blijft. Zo heb je nooit te veel of te weinig ventilatie waardoor je ook weer energie bespaart.

Stap 4: Check je radiatoren

Als je uiteindelijk de cv-ketel vervangt door een duurzame verwarmingsbron, moet checken of  jouw radiatoren geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming.  Als dat niet zo is, houd dan rekening met toekomstige aanpassingen aan je afgiftesystemen zoals aanleggen van vloerverwarming of het plaatsen van speciale lagetemperatuurradiatoren.

Als je isolatie inmiddels goed op orde is, kun je alvast checken of je je huis met een lage keteltemperatuur  kunt verwarmen. Zet de keteltemperatuur op 50 graden en voel of het comfortabel is in je huis.

Mocht je een aanbouw willen plaatsen: leg dan direct vloerverwarming aan. Dit geldt ook voor het vervangen van je vloer(bedekking): een perfect moment om vloerverwarming aan te brengen.

Lees meer in het informatieblad over lagetemperatuurverwarming

Stap 5: Elektrisch koken

We belanden bij één van de laatste stappen. Je zet hiermee geen grote stap (met koken verbruik je erg weinig gas) maar wel een noodzakelijke voor als je straks je gaskraan sluit.

 Nieuwe keuken? Meteen elektrisch

Als je aan een nieuwe keuken toe bent, kies dan direct voor een vorm van elektrisch koken. Of als je gasfornuis nog niet de deur uitgaat, kun je in ieder geval in de meterkast een aparte groep en leiding laten aanmaken voor als je over een tijdje toch over stapt.

Stap 6: Vervang je cv-ketel door duurzame verwarming

De laatste stap! Hiervoor is het goed om te kijken of jouw gemeente inmiddels een warmteplan heeft gemaakt. Hierin staat welke warmtebron jouw wijk straks krijgt.

Warmtenet als warmtebron?

Dan hoef je geen warmtepomp aan te schaffen. Je hoeft zelfs de radiatoren niet aan te passen (als het warmtenet niet met een lage temperatuur werkt). Wat je wel moet doen is je laten informeren over hoe je warm water naar keuken en badkamer krijgt. Denk dan aan bijvoorbeeld een zonneboiler of een douche met warmteterugwinning.

Komt er groen gas (bijv. biomassa)?

Het kan voorkomen dat er een paar wijken zijn in Nederland die overgaan op groen gas ( bijvoorbeeld uit biomassa). Dan is een hybride warmtepomp noodzakelijk. Dit betekent dat je je huis elektrisch verarmt, maar als het buiten koud is, gebruik je groen gas.

Komt er géén warmtenet, géén groen gas en géén collectieve warmtepomp?

Als de gemeente geen warmtenet aanlegt of niet voor groen gas-levering kan zorgen, dan is een eigen, elektrische warmtepomp nodig. Laat je goed voorlichten. Voor warm tapwater kun je dit bijvoorbeeld combineren met een zonneboiler en kun je infraroodpanelen plaatsen als bijverwarming.

 Nu alvast minder gas verbruiken? Overweeg een hybride warmtepomp.

Een hybride warmtepomp kun je naast je huidige cv-ketel gebruiken. Je kunt zo alvast ervaren hoe het is om op lage temperatuur te verwarmen en je bespaart veel gas. Is dat niet zonde omdat je straks toch een ander, volledig gasloos systeem moet aanschaffen? Nee, dat hoeft niet zo te zijn: een hybride warmtepomp gaat 15 jaar mee. En aangezien de meeste wijken in ieder geval tot 2030 nog op het gas aangesloten blijven, heb je hier nog minstens 11 jaar profijt van ( vanaf 2019).

Hulp nodig? Dat snappen we!

Als je meer, specifiekere informatie wilt over jouw situatie, kun je overwegen om een energieadviseur bij jou thuis te laten komen. De energieadviseur maakt voor jou een energieadvies op maat. Meer informatie vind je hier. Je kunt ook even bellen met ons, via 0345 – 50 40 12.

Deze informatie is gebaseerd op de informatie van MilieuCentraal.