Bijna iedereen wil het wel, maar nog niet iedereen doet het: energie besparen. Terwijl er veel voordelen zijn. Mensen weten vaak niet wat ze met hun huis kunnen doen of waar ze moeten beginnen. Hulp van een energiecoach helpt dan.

Energieloket Het Nieuwe Wonen Rivierenland zoekt Energiecoaches ( m/v) voor ongeveer 2 uur per week. 

Je krijgt hiervoor een training.

In de training leer je

 • welke maatregelen genomen kunnen worden om een woning energiezuiniger te maken en
 • hoe je dit het beste kunnen overbrengen aan een bewoner.

Als je de opleiding hebt afgerond, kun je een buurtbewoner helpen met de start van het traject van het verduurzamen van zijn woning.

Technische ervaring is geen vereiste voor deelnemers.

Wat is ‘de weg wijzen’?

Als energiecoach wijs je de weg in de wereld van het verduurzamen van een huis. Maar: Wat is ‘de weg wijzen’?
De theorie die je meeneemt, is de materie die we behandeld hebben tijdens de energiecoachcursus. Met die informatie in je achterhoofd ga je de ‘de weg wijzen’ met behulp van de energiecoachtool waarin de twee onderdelen naar voren komen:

 • Het gesprek aangaan met de bewoners waar zaken naar boven komen zoals: hoe wonen ze nu? Zijn er comfort- of vochtproblemen? Wat zijn hun toekomstige woonwensen? Willen ze op termijn van het gas af?
 • Je benoemt de mogelijkheden van maatregelen. Je hoeft er dus geen oordeel over te geven.
 • Maar je vertelt wel:
  • Wat een energiebesparende maatregel doet en hoe het werkt (algemeen).
  • Welke invloed de maatregelen op elkaar hebben (bijvoorbeeld  meer isoleren en kierdichting betekent meer ventileren).
 • Wat de beste volgorde van het aanbrengen van maatregelen is (Eerst isoleren, dan ventileren. Vervolgens pas kijken naar je warmtebron (b.v. CV-ketel) of alternatief en als laatste zelf energie opwekken met zonnepanelen of een zonneboiler.)
 • Je geeft dus géén advies over:
  • Bouwfysische eigenschappen van de woning of constructie. Welke warmtebron in combinatie met welk warmteafgiftesysteem.
  • De berekende warmteverliezen van een woning. Voor dergelijke adviezen kunnen bewoners terecht bij professionele adviseurs.

Deze training wordt deze keer gegeven in Tiel, op 6 dinsdagavonden en een dinsdagmiddag. Drie avonden beginnen om 18.00 en eindigen om 22.00 uur. Wij verzorgen de maaltijd. De overige avonden beginnen om 19.00 en duren tot 21.00 uur. De praktijkmiddag begint om 13.00 en duurt tot 17.00 uur. Je gaat dan woningen bezoeken.

Geïnteresseerd? En heb je nog vragen?

Vul dan hiernaast het formulier in!

 

Over Het Nieuwe Wonen Rivierenland 

Het Nieuwe Wonen Rivierenland heeft als doel om alle huiseigenaren in de regio Rivierenland hun huizen te verduurzamen door te investeren in onder andere energiebesparende maatregelen. Dit doen we via het onafhankelijke Energieloket Rivierenland. Het Energieloket is een website waar burgers van Rivierenland specifieke, onafhankelijke informatie krijgen die helpt om te komen tot daadwerkelijke acties om hun huis te verduurzamen.